Diyette Kahve İçilir mi



Diyet yaparken yanlış yapılan ana konulardan biri zararlı denilen besinleri vücudumuza almayı tamamen kesmek. Bu hem o besinlere karşı zaafını artıracak hem de içerisinde mevcut olan proteinleri vitaminleri veya bize gerekli olan diğer değerlerden mahrum kalmış olacağız. Hiçbir besini listemizden tamamen çıkartmamamız gerektiği gibi kahveyi de diyet listemizden tamamen çıkartmamıza gerek yok. Fakat şekersiz olduğu sürece çayın ve kahvenin sınırsız içilebileceğine dair düşünceleri de kanmamak gerekir.


Kahve, içerisinde su bulundurduğu için vücudumuza ‘daha az su içebilirsin’ gibi bir uyarı vermektedir. Bu şekilde eğer su ihtiyacını su ile değilde daha çok kahve benzerleri ile gidermeye çalışırsak bu vücudunuzu halsizleştirecek ve yağların parçalanmasını engelleyecektir. Üstüne üstük bir de kahve gibi kafein içeren içecekler tüketildiğinde diüretik etki gösterecek ve vücuttan sıvı kaybına yol açacak ve giden sıvı ile birlikte de sodyum potasyum ve klorürün kandaki seviyesinin de azalmasına neden olacak. Öte yandan kahve asitlenmeyi artırır böylece bağışıklık sisteminde yer alan hücreleri yok eder. Buda daha çabuk hastalanmalara yol açabilir. Yemekten sonra tercih edilen kahve içindeki tanenler nedeniyle demir emilimini engeller.



Yüksek dozda tüketilmesinin vücuda zararı söz konusudur. İçerisinde kafein barındıran çay, kahve, çikolata, kolalı içecekler de aynı şekilde vücuda bu tür yan etkilere sebep olduğu için tüketimine dikkat etmek gereklidir. Günde bir fincan tüketilen türk kahvesi, bir kupa filtre kahve, dört çay bardağı da çay tüketmek yeterli miktarda sayılabilir. Fakat kahve gibi sıvılar tüketilirken aynı zamanda tükettiğimiz su miktarına da dikkat etmek gerekir. Kahve gibi içecekler su yerine tercih edilmemelidir. Bilmeliyiz ki suyu vücudumuza saf haliyle sokmalıyız.

New York Üniversitesi sağlıklı yaşam koçu Arzu Karabulut, diyette iki fincan kahvenin metabolizma ve kan akışını hızlandırıp yağ yakmaya yardımcı olduğunu söylüyor. Fakat kahve tüketilirken yanında büyük bir su bardağı ile su içilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca kilo vermek isteyen kişilerin türk kahvesi içmesini tavsiye ediyor. Kalori değeri sıfır olan Türk kahvesinin metabolizmayı hızlandırırcı olduğunu ve tokluk hissini artırdığını söylüyor. Fakat bu Türk kahvesinin muhakkak şekersiz içilmesini öneriyor.

SHARE THIS

Author:

0 yorum: