Diyetle bölgesel zayıflama mümkün mü

Kadınlar daha çok kalça bölgesinden erkekler ise göbek bölgesindeki yağlardan şikayetçidir. Erkeklerin ve kadınların farklı bölgelerden yağlanmasının nedeni hormonlardır.
Daha önce diyet yapıp kilo verdiyseniz bu bölgelerdeki yağların çok daha inatçı olduğunu fark etmişsinizdir ve “keşke bu bölgelerden zayıflasam” diye içinizden geçmiştir.
Ancak lafı fazla dolandırmadan hemen söyleyeyim, diyetle ve özel egzersiz programlarıyla bölgesel zayıflama diye bir şey mümkün değil. Diyet ve egzersiz yapıyorsanız vücudun her bölgesindeki yağlar eşit oranda gider.

Diyet ve Egzersizle Bölgesel Zayıflama Neden Mümkün Değil?

Bu yazıyı okurken bazılarınız bu o kadar reklamı yapılan ve “bölgesel zayıflama” vaat eden aletlerin gerçek olmadığına inanmakta güçlük çekebilir. Ancak zayıflama ilaçları, fitness, çeşitli aletler, diyet programları ve neredeyse tüm zayıflama sektörünün anavatanı olan ABD’de pek çok saygın gazete bunun mümkün olup olmadığını beslenme uzmanlarına, doktorlara danışıyor ve hep aynı cevap geliyor “diyetle veya egzersizle bölgesel zayıflama diye bir şey yok”.
Peki, bölgesel zayıflama neden mümkün değil? Hepimiz kilo vermek için gıdalardan aldığımız enerjinin harcadığımız enerjiden az olması gerektiğini biliyoruz. Bunu uzun süre devam ettirebilirsek vücudumuz aradaki enerji farkını tamamlamak için lipaz adı verilen enzimi salgılayarak yağ depolarını kullanmaya başlar.
İşte bu noktada enzimleri vücudun tek bir bölgesine yönlendirerek ihtiyaç duyulan enerji için o bölgedeki yağ hücrelerini kullanmasını sağlamak mümkün değildir. Enzimler tüm vücuda yayılarak her bölgeden yağ hücrelerini enerjiye dönüştürür. Yani yağın azalmasına bağlı kilo kaybı vücut genelinde yaşanır.


İnceltilmek istenen bölgeye yoğunlaşan egzersiz programlarının bir etkisi yoktur. Çünkü kaslar yağ hücreleri ile birleşik değildir. Örneğin mekik çekmek karın kaslarının gelişmesini sağlayabilir ancak kasları kaplayan yağ tabakasının incelmesine bir etkisi yoktur. Yani egzersiz kasların gelişmesini sağlar yağla bir ilgisi yoktur.
Yıllar önce Danimarkalı araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışma (8) egzersizle bölgesel zayıflama konusunu tekrar gündeme getirmişti. Bu çalışmaya göre vücudun belli bir bölgesine yoğunlaşan egzersiz programları o bölgeden daha fazla yağ kaybedilmesini sağlıyordu.
Bunun nedeni olarak o bölgedeki kasların ısındıkça üzerini kaplayan yağ tabakasını ısıttığı ve yağlara doğru olan kan akışını arttırması gösterildi.
Kan akışı arttıkça yağın enerjiye dönüştürülmesinde kullanılan hormonların sayısı da artıyordu ve böylelikle istenilen bölgeden yağ yakmak mümkün hale gelebiliyordu. Ancak araştırma sonucunda ilgi çeken nokta düzenli bölgesel egzersiz yapanlarla yapmayanlar arasında sadece 2 miligramlık bir fark oluşması.
1 gram yağ 1000 miligram yağa eşit olduğuna göre 1000’de 2 gibi çok, çok küçük bir fark oluyor. Üstelik bu egzersizlerin uzun süre devam ettirilmesinin bölgesel incelmeyi sağlayacağı kesin değil.

Bölgesel Zayıflama Cihazları İşe Yarıyor mu?

Bölgesel zayıflama cihazı olarak tanıtılan pek çok farklı cihaz olduğunu okumuşsunuzdur. Bu cihazların ana hedefi belirli bir bölgede yağ hücrelerinin sayısının azaltılmasını sağlamaktır. Bu cihazlar genellikle lazer veya radyo frekansları kullanarak çalışır ve örneğin kalça bölgesinde bulunan yağlara uygulanarak bu yağların parçalanıp vücuttan atılması hedeflenir.
Bölgesel zayıflama cihazlarının etkisi konusunda net bir bilgi yok ve bu alanda yapılan bilimsel araştırmaların sayısı oldukça az olduğu için işe yarayıp yaramadığı konusunda bir şey söylemek pek mümkün değil.
Bu tip cihazların aşırı kilolularda etkili olmadığını, cihazın bölgesel incelme sağlaması için kişinin sabit bir kilosunun olması ve düzenli olarak egzersiz yapması gerektiğini yazan bazı doktorlar var. Çeşitli markaların farklı bölgesel zayıflama cihazlarını kullananların yazdığı yorumlar ise “hiç işe yaramadı”dan “gerçekten istediğim bölgeyi zayıflattı”ya kadar değişiyor.
Lazer veya radyo frekansı cihazın kullandığı yöntem ne olursa olsun bazı yan etkileri olduğunu unutmamak lazım. Uygulama sırasında ve sonrasında oluşan ağrılar, morluklar bu yan etkilerden bazıları. Ben bu cihazların pek işe yaradığını düşünmüyorum ancak gereken bütçeyi ayırmak ve denemek size kalmış.

Peki, İnatçı Yağlardan Nasıl Kurtulacağım?

Bunun için gereken gıdalardan aldığınız kalorinin yaktığınız kaloriden az olması ve düzenli olarak egzersiz yapmanızdır. İdeal kilonuza yaklaştıkça ve vücut enerji için diğer bölgelerde ihtiyaç duyduğu kadar yağ bulamayınca kalça veya göbek bölgesindeki yağlara yönelecektir.
Beslenmenize dikkat ederseniz ve egzersiz programınızı aksatmazsanız bu yağlardan eninde sonunda kurtulursunuz. Ancak bu yağlar gidene kadar diyetinize bağlı kalmanızı sağlayan iradeyi korumak kolay bir iş değil.
Ara ara diyetinizi bozabilir veya egzersiz programınızı aksatabilirsiniz. Fakat inatçı olup tamamen vazgeçmezseniz bu bölgeleri de eritmenin mümkün olduğunu göreceksiniz.


SHARE THIS

Author:

0 yorum: