İnsanoğlunun hayatını tehdit eden hastalıkların nedeni olan obezite –şişmanlık- aşırı kilo kavramlarını kardiyoloji profesörü Prof. Dr. Canan Karatay Efendigil ortadan kaldırıyor. Karatay Perhizi yalnızca kilo vermek emelli değil, beslenme şeklini bir hayat tarzı haline getirmenize yardımcı olan profesör Canan hanım bütün sırlarını Karatay Perhizi isimi altında bir kitap haline getirdi. Karatay perhizi kitabında şimdiye kadar tecrübe edip netice alamadığınız bütün kilo verme yöntemlerinin üstüne bir çizgi çekip size gerçek neticesi armağan ediyor. Karatay perhizi geçici bir kilo verme vaziyetinden çıkıp siz dahi farkına varmadan bundan sonraki hayatınızı yine şekillendirip sizi mutluluğa götürüyor. Nasıl mı? Karatay perhizini diğer perhizlerden ayıran en ehemmiyetli şey şimdiye kadar doğru olarak kabul gören bir hayli şeyin aslında yanlış olduğunu savunmasıdır. Bunun en büyük ispatı ise şimdiye kadar kilo vermek için yapılan bütün gayretlerin boşa çıkmasıdır. Karatay perhizi bütün ezberleri bozuyor. Karatay perhizi aslında bir perhiz değil hayat tarzıdır.
Karatay perhizi beslenme uzmanlarının müdafaa ettikleri ‘az az ama sık sık yiyin’ tümcesini tamamiyle ortadan kaldırıyor. Karatay diyetinin bozduğu ezberlerden birisi de bugüne kadar bütün tıp camiasının savaş halinde oldukları kolesterolün aslında insan vücudu için çok yararlı bir şey olduğudur. Bir ötekisi ise bugüne kadar yasaklanan yağın aslında insanın vücudunda yağ olarak depolanmadığı, alınan karbonhidratın yağ olarak depolandığıdır. Sözgelimi karatay diyeti der ki dilediğiniz kadar kuruyemiş yiyebilirsiniz ya da tereyağında sucuklu yumurta. Sadece bunlar da değil, kolesterole kapı araladığı için yasaklanan kırmızı et, yumurta, pastırma gibi besinler, balık, süt, peynir, yoğurt ve bir çok besin grupları karatayda ilmi olarak ispat ederek serbest hale geliyor.
Karatay Diyeti Kitabının ismini soyadından aldığı Karatay diyetinin mucidi Canan Karatay bilhassa türk insanımızın aşırı miktarda karbonhidrat tükettiğini, dolayısıyla toplumda obezite oranının arttığına alaka çeken sayın profesör, kolesterolün insan vücudunun ayakta kalması için koşul olduğunu ileri sürerek tıp dünyasının reaksiyonunu üzerine çekmektedir. Bunu da insan beyninin %90ının kolesterolden oluştuğunu, sinir sisteminde kolesterol olmazsa mesaj olmayacağına, vücudun en ehemmiyetli antioksidanı olduğuna dayandırmaktadır.
Karatay perhizi size kısa zamanda geçici kilo vermeyi vaat etmez. Karatay perhizini bir hayat tarzı haline getirmeyi muvaffak olan insanlar ilk evre olarak kilo almamaya başlar, yağlar depo edilmez daha sonra az bir durağanlık dönemi yaşadıktan sonra depo edilen yağlar kırılarak kalıcı olarak kilo verirler. Karatay perhizi daha sonra bırakılan bir perhiz olmadığı için asla verilen kilolar alınmaz. Ömür boyu da Karatay perhizi sayesinde kilo problemi olmaz.
Karatay perhizinde asla yiyeceğiniz yemeklerde miktardan söz etmez. Karatay perhizinde ehemmiyetli olan şey yememeniz gereken besin gruplarıdır. Sözgelişi Karatay perhizinde mutlaka yasak olan besin grubu karbonhidrattır. Karataya göre yağ olarak depolanan şey yağ değil, karbonhidrat grubudur. Yağ yediğinizde bu, vücudunuza yağ olarak girmez. Karataya göre insan vücudundaki yağın nedeni hareketsizlikten depolanması ve karbonhidrat grubudur. Ayrı olarak bilinenin aksine Karatay diyeti kuruyemişlerin yararlı olduğunu ileri sürer. Karataya göre ceviz, fındık, fıstık, bademi hiç çekinmeden tüketebilirsiniz. Karatayda uzak durulması gereken en ehemmiyetli yiyecek ekmek, hamur işleri, şekerli gıdalar, işlenmiş gıdalardır. Vitamin açısından zengin olduğu bilinen meyveler Karatayda yasaklı olan yiyeceklerden. Zira meyvede meyve şekeri olan fruktoz bulunur ve bu fruktozun fazlası insülin direncine kapı aralamaktadır.
Yaşam tarzı olan Karatay diyeti bir haftalık örnek reçete olarak şu şekilde ayarlanabilir;
Pazartesi
Kahvaltıda tereyağında 2 adet yumurta, istediğiniz kadar tuzsuz siyah ya da yeşil zeytin, tuzsuz peynir, kuru meyvelerden bir avuç, şekersiz çay ya da form çayları, bir avuç ceviz.
Öğle yemeğinde haşlanmış kırmızı et, bol yeşillikli zeytinyağlı salata, zeytinyağlı rastgele bir sebze yemeği, tuz içermeyen ayran, yemekten sonra istenirse yeşil çay.
Akşam yemeğinde ızgara balık, mevsimine göre bulunan yeşillikler içeren bol salata.
Salı
Kahvaltıda haşlanmış 2 adet yumurta, siyah-yeşil zeytin, labne peyniri, yeşil biber, roka, maydonoz,domates,içecek olarak süt, fındık, ceviz.
Öğle yemeğinde bir dolu tabak zeytinyağlı lahana yemeği ya da barbunya ya da karnabahar yemeği, istediğiniz kadar yoğurt.
Akşam yemeğinde haşlanmış tavuk eti, bol salata, bir elma.
Çarşamba
Kahvaltıda tereyağında ya da zeytinyağında 2 yumurtayla yapılmış menemen, labne peyniri, ceviz, fındık, Antep fıstığı, sevilen bir nebat çayı.
Öğle yemeğinde ızgara köfte, yoğurt, zeytinyağlı bir sebze yemeği, salata, ayran ya da su.
Akşam yemeğinde kuzu eti pirzolası ya da bonfile, zeytinyağlı bir sebze mesela fasulye ya da enginar, bakla yemeği, bol salata.
Perşembe
Kahvaltıda iki yumurtayla yapılmış omlet, labne peyniri ya da tuzsuz peynir, yeşil biber, siyah-yeşil zeytin, yeşillik, ceviz,fındık, badem, şekersiz çay.
Öğle yemeğinde bonfile ızgara, zeytinyağlı pırasa ya da kereviz, domates söğüş, yoğurt ve bir kaşık keten tohumu, su.
Akşam yemeğinde ızgara tavuk eti, zeytinyağlı barbunya, bol salata, rendelenmiş havuç, turp, ayran.
Cuma
Kahvaltıda haşlanmış iki adet yumurta, tuzsuz peynir, zeytin, maydonoz, kırmızı biber, roka, biber, ceviz, badem, fındık, fıstık, şekersiz çay.
Öğle yemeğinde ızgara kebap, közlenmiş yeşil biber, domates söğüş, rendelenmiş turp, ayran.
Akşam yemeğinde ızgara köfte, yoğurt, bol salata, zeytinyağlı semizotu yemeği, bol su.
Cumartesi
Kahvaltıda pastırmalı 2 adet yumurta, labne peyniri, yeşillik,nane, biber, zeytin, ceviz, fındık, bir bardak süt.
Öğle yemeğinde ızgara bonfile, yoğurtlu semizotu, bir kaşık keten tohumu.
Akşam yemeğinde ızgara balık, rendelenmiş turp, kırmızı soğan, bol yeşillikli salata, domates, bir elma.
Pazar
Kahvaltıda tuzsuz peynirle ve 2 yumurtayla yapılmış omlet, domates, zeytin,biber, roka, maydonoz, ceviz, badem, şekersiz çay.
Öğle yemeğinde şiş kebap, çoban salatası, zeytinyağlı bakla yemeği veyahut lahana yemeği, bol su.
Akşam yemeğinde balık ızgara, taze yeşillklerle yapılmış salata, közlenmiş kırmızı biber, bol su.
Not: Akşamları 8den sonra mutlaka hiçbir şey yenilmeyecek, her gün en az 2 litre su tüketilecek, her gün en az 30 dakika yürüyüş yapılacak.
Karatay diyet listesi
0 yorum: