Kilo almada yanlış ve sağlıksız yeme alışkanlıklarının çok önemli yeri vardır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
-Hızlı yemek yemek, büyük lokmalar halinde yemek, az çiğnemek ve sofrada çatalı-kaşığı elinden hiç bırakmamak.Yemeği küçük lokmalar halinde ve ağır ağır yemek, midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesinde önemli rol oynuyor.Uzmanlar konuyla ilgili yaptıkları açıklamada “Lokmaları uzun uzun çiğneyin. Bu, midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlayacaktır. Sofradan tıkabasa doymadan kalkın. Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide sürekli genişler.
-Öğün atlamak, öğün aralarında devamlı atıştırmak.Sık sık ve az az yemediğiniz zaman metabolizmanız yavaşlar.. Atalarımızdan kalma koruma mekanizmasıdır bu. Uzun süren açlıkta hemen depolamaya başlar vucüt. Kıtlığa karşı veya uzun süre yiyecek bir şey bulamamaya karşı korur kendini. Yediğini yağa dönüştürür. Siz az bile yeseniz vucüt harcamak yerine depolar,çünkü aç kalmıştır ve gene açlık başlayabilir.-Televizyon seyrederken, kitap veya gazete okurken yemek yemek.
-Üzüntülü ve sıkıntılı durumda soluğu buzdolabının önünde almak.
-Düzensiz ve fazla beslenmek.
-Akşam yemeğinden sonra, yatıncaya kadar bir şeyler yemeyi sürdürmek.Uzmanlar,birçok kişinin yatmadan önce açıkmasada bişeyler yeme alışkanlığına sahip olduğunu belirterek,bunun fazla kilolara davetiye çıkardığını söylüyor.
-Az su içmek.Az su içmek gerçekten çok zararlı başlıça zararları: baş dönmesi, el ve ayak soğukluğu, huzursuzluk, asabiyet, depresyon, şeker tüketme isteği, kramplar, mide ekşimesi, eklem ve sırt ağrıları, migren, kabızlık… Uzun süreli kronik susuzluk ise obezite, kalp hastalıkları, kanser gibi daha ciddi hastalıkların sebeplerinden biri olarak gösteriliyor.
-Akşam eve gelince yemeğe kadar abur-cubur atıştırmak.Beslenme uzmanları yemekten önce abur cubur yemenin vücuda ekstra kilolar olarak döneceği uyarısında bulunuyor.
Kilo vermedeki yanlışlarımız
0 yorum: