Kilo vermeye yarayan 5 öneri
Kilo vermeye baÅlamak ve yeni bir beslenme modeli oluÅturmak gibi fikirler sizi korkutuyor olabilir. Büyük deÄiÅimlerden önce küçük adımlar atmak iÅinizi kolaylaÅtırabilir.
1- Yemeklerinize ve salataya narenciye meyvelerinden ekleyebilirsiniz
Portakal, greyfurt, limon, ıhlamur ve kivi çok iyi seçimlerdir. Bu meyveler C vitamini bakımından zengindir. AraÅtırmalar C vitamininin kolesterol ve tansiyonu düÅürdüÄünü, stresli durumlarda diÄer fizyolojik reaksiyonlara yardım ettiÄini göstermiÅtir. AÅırı yaÄlı, Åekerli veya mayonezli salata sosları yerine narenciye kullanabilirsiniz.
2- Tam tahıllı karbonhidratlara yönelin! Tüm karbonhidratlar geçici olarak beyin kimyasallarından serotonin seviyesini yükseltir ve kendimizi iyi hissettirir. Ancak bizi rahatlatan ve konforlu hissettiren tüm karbonhidratların uzun vadede saÄlıÄımızı da rahatlatacaÄını söyleyemeyiz. Patates cipsi bir karbonhidrattır ama yaÄı da yüksektir. Kurabiye karbonhidrattır ama içindeki yaÄ ve Åeker sebebiyle fazla miktarda yenmesini önermeyiz. Bu seçimlerinizin sıklıÄını azaltıp yerine tam tahıllı karbonhidratlar koyabilirsiniz.
3- Bir fincan çay demleyin! YeÅil, siyah ve beyaz çay aynı bitkinin farklı fermantasyonu sonucu soframıza gelir. Åekersiz içildiklerinde kilo kontrolüne yardımcı olurlar. AcıktıÄınızda sıcak bir çay içmek, yanına kuru meyve eklemek tokluk hissi yaratacaktır. Ãay seçimlerinde ıhlamur, melisa ve adaçayını da ihmal etmeyin.
4- Koyu yeÅil yapraklı sebzeleri seçin! Brokoli, karalahana, brüksek lahanası, ıspanak B vitamini ve antioksidan bakımından zengin. AraÅtırmalar gösteriyor ki, B grubu vitaminleri düÅük seviyelerde olan insanlar, normal seviyelerde olanlara nazaran depresif özellikler göstermeye daha meyilli oluyor. İçerdikleri lifler sebebiyle baÄırsak hareketlerine yardımcı olan bu sebzeler, kolesterolü yüksek olanlarında daha sık tercih etmeleri gereken grupta. Bu sebzelerin sıcak veya zeytinyaÄlı yemeÄini yapmak, buharda piÅirip salatanıza eklemek, tam buÄday unu ve az yaÄla fırında mücver piÅirmek seçenekler arasında.
5- YaÄlı tohumlarla ara öÄün Fındık, badem ve ceviz içerdikleri yaÄlar nedeniyle kalp-damar saÄlıÄına faydalıdır. Aynı zamanda yaÄlı olmaları midede uzun süre kalıp tokluk hissini uzatmaları avantajını da saÄlar. Omega-3 kaynaÄı ceviz, proteini yüksek fındık ve magnezyum bakımından zengin bademi mutlaka günlük beslenmenizde bulundurun. Ancak miktarlara dikkat! Her gün 3 ceviz veya 10 badem ya da 10 fındık limitlerinde kalmaya çalıÅın çünkü bu miktarlar 1 tatlı kaÅıÄı yaÄla aynı kaloriye sahiptir.
Kilo vermeye yarayan 5 öneri
0 yorum: