Aç kalarak zayıflandığının, ekmeğin kilo aldırdığının, diyet ürünlerinin zayıflattığının ve sabahları aç karnına limonlu su içmenin aslında hiç de doğru olmayan diyet tabuları olduğunu biliyor muydunuz?
“Ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidratların diyetten tamamen çıkarılması…”
Diyet yapanların yaptığı en önemli hatalardan biri, vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Diyete başladığı zaman ekmek, pilav, makarna, patates, mısır gibi besinleri kesen kişilerin vücudu, hazır enerji kaynağı olan karbonhidratlardan yoksun kalacağı için, yağlardan önce proteinleri enerji için kullanacaktır. Bu proteinler de kaslardan sağlanır. Dolayısıyla verilen kilo yağ kütlesiyle birlikte kas kütlesinin de kaybı anlamına gelir.
“Sadece protein ağırlıklı diyet yaparak hızlı zayıflamak”
Protein, vücut mekanizmasını hızlandırdığı doğrudur ancak sürekli protein almak su kaybına neden olur. 1 gr kas dokusu ile beraber yaklaşık 2,7 gr su kaybı olur. Yağsız doku kitlesi kaybı metabolik hızı düşürür. İnsanlar tartıya çıktığı zaman kilo verdiklerini zannederler ancak metabolizma yavaşladığı için diyet sonrasında hızlı bir şekilde kilo alınır.
“Her tür hareket ve sporun zayıflatması…”
Vücudun egzersiz ve sporla kilo vermesi için yağ yakma formuna geçmesi gereklidir, bu da ancak haftada 5 gün düzenli egzersiz ile başlar. Çoğu zaman iki saat sürekli mekik hareketi yerine uygun nabızla 45–60 dakikalık bir yürüyüş, istenilen sonuçlara ulaşmakta daha faydalı olur.
“Sabahları aç karnına içilen limonlu sıcak suyun yağ yakıcı özelliği…”
Halk arasında inanılan bir başka yanlış da sabahları veya yemek öncesinde aç karnına limonlu sıcak su içmenin vücuttaki yağları erittiğidir; ancak bu inanç tamamen yanlıştır. Suyun veya içine katılacak limon, soda gibi maddelerin, bitki çaylarının kesinlikle yağları eritmek, yok etmek gibi bir etkisi bulunmamaktadır.
“Tek öğün yemek yiyerek kolayca zayıflamak…”
Vücudun kilo almasına neden olan en önemli etkenlerden biri, onu bütün gün aç bırakıp sadece akşamları yemek yemektir. Çünkü yaklaşık 20 saat aç kalan vücut bu durumun devam edeceğini düşünür ve daha fazla aç kalmaya hazırlanır, yediklerini depolamaya başlar. Sonra 4 saat içerisinde gelen besinler yağ olarak depolanır. Bu konuda diyetisyenlerin tavsiyesi vücudu asla uzun süre aç bırakmamak ve mutlaka her 3–4 saatte bir şeyler tüketilmelidir.
Amerikan Hastanesi
Beslenme ve Diyet Bölümü
Dyt. Ayça Ilıca
Diyet hakkında herşey
0 yorum: