Dilara Koçak’tan kahvaltı diyeti tavsiyesi
AraÅtırmalar kahvaltı yapanların kilo kontrolünde daha baÅarılı olduÄunu ortaya koyuyor.
Tok tutan kahvaltı örnekleri
* Kahvaltılık tahıl gevreÄiyle (Åekersiz, yaÄ oranı düÅük) süt
* 1 bardak süt ve meyve
* 1 bardak kefir ve yaÄsız kraker (tam tahıl veya kepekli)
* 1 kutu yoÄurt ve 2 kuru kayısı
* 1 bardak süt, 10 badem veya fındık
* Tost ve meyve suyu
* Yumurta, ekmek, domates, salatalık, yeÅil biber
* Peynir, ekmek, zeytin, domates, salatalık biber
Kahvaltıyı kolaylaÅtırabilirsiniz
Evde hazır yiyecekler bulundurmaya çalıÅın. DilimlenmiÅ kepekli ekmek, dilimlenmiÅ az yaÄlı kaÅar; hazırlamak 2 dakikanızı alır. Dilerseniz evde, dilerseniz yolda, dilerseniz iÅ yerinde tüketin.
Tahıl gevrekleri, az yaÄlı süt, biraz kuru meyve de kolay ve saÄlıklı bir çözüm. Uyanma saatinizi biraz erkene almayı deneyin, böylece daha rahat ve keyifli bir kahvaltı yapmanız da mümkün olur; peynir, zeytin, domates, salatalık kepekli ekmek gibi.
Sabah açlık hissetmeyenlerden misiniz?
EÄer bir önceki gün akÅam yemeÄini geç yediyseniz ve gece yatarken de atıÅtırdıysanız sabah tok uyanırsınız. Bu durum en çok gece özel bir davette yemeÄi abartıp ertesi gün sabah ve öÄlen öÄününü atlayıp vicdan rahatlatmak Åeklinde karÅımıza çıkar. Ama çok yanlıÅ! Ãünkü tüm gün bir Åey yemeyince akÅam kan Åekeri düÅer ve gece boyu daha fazla yersiniz. Bu durumda sabah yine tok uyanır ve gece aynı kısır döngüye girersiniz.
Kahvaltıda karbonhidrat, protein beraber alınmalı
AraÅtırmalar kahvaltı yapanların kilo kontrolünde daha baÅarılı olduÄunu ortaya koyuyor. ÃÄün atlanmadıÄı zaman kan Åekeri dengesi, daha iyi oluyor, metabolik hız artıyor; bir sonraki öÄüne kiÅi daha az acıktıÄı için aÅırı yaÄ tüketmiyor ve kilo almıyor. Kahvaltıda mutlaka karbonhidrat, protein beraber alınmalı sadece yaÄ veya Åeker içeren kahvaltı kesinlikle yapılmamalı. Bir tek öÄünle tüm saÄlıÄımız deÄiÅmez ancak kısa aralıklarla az ve sık yemek yenilirse vücudun yaÄlanması engellenebilir.
Kahvaltı en çok atlanan öÄün
Uzun aralıklarla yemek yendiÄinde vücut yaÄı artar, sabah uyanınca yaklaÅık 12 saatlik açlık gerçekleÅmiÅtir. EÄer öÄlene kadar bir Åey yenilmezse vücut 16 – 17 saat aç kalmıŠolur ve bundan sonra yediklerinizin doÄrudan yaÄa çevrilme oranı artar. 24 saatlik bir günün 17 saati aç durup geri kalan 7 saatte yemek yemek vücudun çalıÅma ritmine aykırıdır.
Zamansızlık, geç uyanma, iÅtahsızlık, yorgunluk, kendini aç hissetmemek kahvaltı yapmayan bireylerin genel sebeplerinden bazıları. Oysa güne iyi baÅlamak için kahvaltı en önemli öÄün.
Bu konuda yapılan çalıÅmalar gösteriyor ki kahvaltı yapmak çok önemli ve gerekli. Buna raÄmen
en çok atlanan öÄünler araÅtırıldıÄında kahvaltının en çok atlanan öÄün olduÄu ortaya çıkıyor.
Bazı insanlar uyandıkları zaman aç olmadıklarını ileri sürerken bazıları “Kahvaltı edersem gün boyu sürekli yemek yiyorum” diye Åikâyet ediyorlar. Her iki Åikâyetin oluÅma sebebi de aslında yanlıŠbesin seçimleridir.
Kahvaltı edince acıktıÄınızı mı hissediyorsunuz?
Açlık hissi fizyolojik ve olması gereken normal bir sinyaldir. Ãç saat arayla acıkmak ve vücuda doÄru gıdayı vermek metabolik hızı artırmanın önemli bir yoludur. Bu sebeple açlık hissini kabul etmek gerekir. Ancak sabah kahvaltıda sadece meyve yemek veya reçel – tereyaÄ – ekmek yemek veya meyve suyu içmek veya tatlı bisküvi atıÅtırmak, sadece beyaz un ve yaÄdan oluÅan bir poÄaça tüketmek açlık hissini tetikleyen ve yaÄ depolamasını artıran yanlıÅlar ve gizli tuzaklardır.
TuzaÄa düÅmeyin!
Bu tür besinler kan Åekeri ve enerjide hızlı bir artıÅa sebep olur, ancak 1 saat sonra kan Åekeri ve enerji düzeyi birden düÅerek açlık belirtilerini oluÅturur, çünkü insülin aÅırı uyarılmıÅtır. Bu tuzaÄa düÅmeyin eÄer kahvaltı edip uzun süre tok kalmak istiyorsanız mutlaka kahvaltıda protein (süt, peynir, fındık, ayran, yoÄurt vb) ve rafine edilmemiÅ tahıl (beyazlaÅtırılmamıŠtahıl gevrekleri ekmek vb) alın.
Dilara Koçak'tan kahvaltı diyeti tavsiyesi
0 yorum: