ÅiÅmanlıÄın nedenleri ve saÄlık üzerindeki etkileri
ÅiÅmanlık sürekli veya geçici olabilir. Her iki tüÂrün de ayrı ayrı birçok nedenleri vardır. Bunları Åöyle sıralayabiliriz: ,
A) AÅırı Beslenme ve Hareketsizlik:
ÅiÅmanlıÄın ana nedeni kuÅkusuz vakitli vakitsiz yeÂmek ve aÅırı beslenmektir. DiÄer bir deyimle vücudun harcadıÄından fazla enerjiyi yani kaloriyi almaktır. HaÂreketsizlik, yani enerji sarfının kısıtlı olması da, bir neÂdendir. DiÄer taraftan enerji sarfında kadının veya erÂkeÄin mesleÄi ve iÅ hayatı önemli bir faktördür.
B) Soyaçekim (Kalıtım):
ÅiÅmanlıÄa neden olan diÄer önemli bir faktör de soyaçekim ve bünye yapısıdır. ÅiÅman ailelerin çocukÂları da genellikle ÅiÅmandırlar. Bazı bünyeler kilo alÂmaya ve ÅiÅmanlamaya diÄerlerinden daha yatkındır. ÅiÅman anne ve babalardan doÄan ikizlerin ayrı yer ve Åartlarda büyümelerine raÄmen daha sonra her ikisinin de ÅiÅman oldukları kanıtlanmıÅtır.
C) Ulusal ve Sosyal Gelenekler:
Hemen her ulusun kendine özgü yemek yeme alıÅÂkanlıkları, piÅirme Åekilleri (tarzları), yiyecekleri, içeÂcekleri ve bunlarla ilgili gelenekleri vardır. Bazı ülkeÂlerde kalori deÄerleri yüksek gıdalar fazlaca yenmekte ve alkollü içkiler çok içilmektedir. Böylece, bu ülkeleÂrin halkı genel olarak ÅiÅmandırlar, örneÄin, İtalyanlaÂrın çok yaÄ ve makarna yemeleri sonucu bunlarda görüÂlen ÅiÅmanlıklar gibi. Bize gelince: Türklerin konukseÂverliÄi ve ikramı ün salmıÅtır. Bir yöreye konuk geldiÂÄinde, akraba veya dostların davet ve ziyafet vermeleri kaçınılmaz bir gelenektir. Ayrıca, bu davet ve ziyafetÂlerde konuk «ayıptır, günahtır» diye her yemekten öteÂkine zorlanır. Hanımlarımızın ÃÄlesonu toplantılarında veya eÅleri ile gece ziyaretlerinde, kalorileri yüksek ÅeÂker, çikolata ve pastalar ile meÅrubat ikramı bir geleÂnektir. Ayrıca, yiyeceklerin yenmesi için de İsrardan kaÂçınılmaz.
Bizler, genel olarak alkollü içkiler içinde rakıyı terÂcih ederiz. Ne var ki, rakıyı bol ve deÄiÅik mezelerle içmek bizde yerleÅmiÅ bir âdettir. Böylece, esasen kaloÂrisi yüksek olan rakının yanında gereksiz kalorileri de alırız.
ÅiÅmanlık açısından diÄer zararlı bir alıÅkanlıÄımız da, yemeklerin piÅirilme tarzıdır. Yemeklerimiz lezzetli olmaları için yaÄları ve tuzu cömertçe kullanırız. AyrıÂca, ekmeÄi, tatlıları ve hamur iÅlerini çok sever ve çok yeriz.
D) Psikolojik ve Hormona! Faktörler:
Vücudumuzda yer alan iç salgıbezleri, dengeli ve düzenli olarak çalıÅır ve yaÅam için gerekli ve zorunÂlu olan hormonları çıkarırlar.
Bugün bilimsel açıdan bazı psikolojik nedenlerin iç salgıbezlerini etkiledikleri ve bazı hormonların normaÂlin üstünde salgılandıkları ve böylece hormonal dengeÂnin bozulmasına neden oldukları saptanmıÅtır. Ãlüm haÂberleri gibi ruhsal Åoklar, ayrılıklar, iÅ hayatında veya aile içinde yer alan üzüntüler ve sıkıntılar gibi psikoloÂjik nedenler hormonal dengenin bozulmasına dolayısıyÂla çok kere kilo artıÅına ve ÅiÅmanlıÄa neden olmaktadır.
E) YaŠFaktörü:
ileri yaÅlarda genel olarak günlük beden hareketleÂri azalır. Bu da, vücudun aldıÄı günlük enerjinin yanÂmasına engel olur. Åu halde, ileri yaÅlılık, enerji yakma gücünün azalmasına neden olur ve ÅiÅmanlık oluÅur. YaÅ açısından diÄer bir husus da, bizde genel olarak, özellikle yaÅlıların tatlılara ve Åekerli maddelere karÅı iÅtahları açılır ve bu tür yiyeceklerden hoÅlanırlar. DoÂlayısıyla da ÅiÅmandırlar.
Yukarıda açıklamaya çalıÅtıÄımız nedenlerle insanÂlar ÅiÅmanlarlar. Ne var ki, ÅiÅmanlık belli bir sınırı aÅÂtıÄında ve sürekli olduÄunda saÄlık açısından birtakım sakıncalar doÄurur ve dolayısıyla bazı hastalıklara ve hatta erken ölümlere neden olabilir. Bunların dıÅında, güncel yaÅantımızda karÅılaÅtıÄımız geçici ÅiÅmanlıklar da vardır. Åimdi kısaca bunlara deÄinelim.
ÅiÅmanlıÄın nedenleri ve saÄlık üzerindeki etkileri
0 yorum: